Hoe vergroot ik mijn woordenschat

Op Hoedoe.nl geeft Bastienne Wentzel 7 tips voor het vergroten van je woordenschat. Hoewel zij schrijft voor Nederlandstalige mensen, zijn haar ideeen ook goed voor Anderstalige mensen. Ik heb haar ideeën hier aangepast.

1. Lees!
Hoe meer je leest, hoe meer woorden je tegenkomt. En omdat ze in context staan begrijp je de betekenis beter.
Lees suggestie: kranten en artikelen in eenvoudig nederlands

2. Maak je eigen woordenlijst.
Gebruik bijv. Quizlet (online flitskaarten) om woorden die je in het dagelijks leven tegenkomt / leert
met hun betekenis als woordenlijst te noteren. Zodoende kun je eenvoudig regelmatig de woorden herhalen, waardoor ze beter blijven hangen. Door ze regelmatig te herhalen zul je ze ook sneller in het dagelijks leven gaan gebruiken - gewoon omdat ze als het ware in je 'werkgeheugen' zitten, het parate geheugen.

3. Blader in een woordenboek.
Er zijn beeldwoordenboeken. Bijv. hier te koop. Leuk aan dit soort woordenboeken is dat ideeën op doet waar je misschien anders niet op kwam. Taal verrijkend.

Maar ook een gewone woordenboek kan ontzettend handig zijn. Deze zijn vaak nog wel te vinden op een rommelmarkt of tweedehandsboekenwinkel of bijv. via marktplaats. Ook bij bol.com worden veel boeken tweedehands aangeboden. Een jeugdwoordenboek gebruik weer wat eenvoudigere taal dan reguliere woordenboeken. Bijv. Het geïllustreerd jeugdwoordenboek van Winkler Prins.

Je taalmaatje komt natuurlijk dagelijks heel veel woorden tegen waarvan ze een heel aantal nog niet kent. Het is dan heel nuttig om een woordenboek te raadplegen en zodoende beter te begrijpen wat er gezegd/gelezen wordt, en ook de eigen woordenschat daarmee uit te breiden.

Overigens zijn er tegenwoordig ook heel veel online woordenboeken. Bijv.:
* Van Dale
* Combinatie woordenboek
* Woorden.org (woordenboek, gezegden, spelling, synoniemen etc)
* AANBEVOLEN: Van Dale NT2 woordenboek (€5 voor 1 jaar digitaal toegang, betekenis plus beelden)

En ook gratis woordenboeken apps zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Bijv:
* AANBEVOLEN 'Woorden' (iOS en Android, ontw door Muiswerk Educatief): 23000 woorden en 1500 illustraties van woorden.

4. Speel een spelletje.
Er zijn zoveel leuke taalspelletjes. Sommige eenvoudig, zoals de taalspelletjes die je vaak met kinderen speelt tijdens een lange auto rit. Sommige complexer: spelletjes waar je eea aan moet voorbereiden. Er zijn ook taalspelletjes te koop. Check bij je organisatie of ze iets leuks in de kast hebben liggen.
Ga naar: een lijst met allerlei gratis taalspelletjes 

5. Maak puzzels.
Bijv woordzoekers. Je hebt gratis woordzoeker apps voor op je telefoon. Ken je een woord niet, zoek de betekenis ervan op.
Maak een woordzoeker voor je taalmaatje

6. Maak een woordenweb.
Hierdoor versterk je ook je geheugen omdat je meer verbindingen maakt tussen de nieuwe woorden en al bekende woorden.

7. Gebruik de nieuwe woorden
Probeer de woorden een week lang heel actief steeds te gebruiken.. dan beklijven ze beter.
TIP: Maak alvast samen zinnen waarin de woorden gebruikt worden en die je taalmaatje in zijn dagelijks leven zou kunnen gebruiken.

8. Nog meer tips om woordjes te leren
Denk hierbij aan zaken als associatie/ verbeelding, gebruik van je zintuigen, beweging, kleur gebruik, symbolen maken, discussieren, een ander onderwijzen.
Lees hier meer over


Geen opmerkingen: