De bibliotheek

 De bibliotheek kan een welkome partner zijn voor zowel taalcoach als taalmaat. Je kunt er niet alleen terecht voor boeken, maar dikwijls vind je daar ook andere vrijwilligers, hulpmaterialen, cursussen, een ontmoetingsplek, computers om op te oefenen etc. Iedere vestiging is anders, informeer daarom bij je eigen vestiging naar de mogelijkheden die daar aanwezig zijn.


In de Ronde Venen werkt het zo: als je klaar bent met je inburgering of ontheffing hebt ontvangen en je wilt verder oefenen met de Nederlandse taal of (beter) met een computer om leren gaan, dan kun je je bij de bibliotheek aanmelden (of via een online formulier). Je wordt daarna uitgenodigd voor een gesprek met de taalinhoudelijke medewerker. Zij zal met je bespreken wat je wilt leren en waarom. Ook kijkt ze naar hoe makkelijk je leert. Op basis daarvan geeft ze je advies. Als je het ermee eens bent dan meldt zij je aan bij een taal of computercursus. Je kunt je niet zelf aanmelden voor een cursus - dat gaat altijd via de taalinhoudelijke medewerker. Het overleg, het advies en de cursussen zijn gratis.

Voor taalmaten die kinderen onder de 18 jaar hebben: een lidmaatschap bij de bibliotheek voor kinderen onder de 18 jaar is ook gratis! En ook de ouders profiteren van zo'n lidmaatschap. Zo is voorlezen voor je kinderen niet alleen goed voor de woordenschat van je kinderen, maar ook voor die van jezelf!
Het is soms een drempel voor een taalmaat om dat zelfstandig te regelen. Handig om te weten: je kunt het online regelen samen met je taalmaat en dan hoeft hij/zij alleen nog het kaartje op te halen bij de bibliotheek. Maar ook in de bibliotheek is het snel en eenvoudig geregeld: misschien juist leuk om te gebruiken als oefening?

Oefenen met taal (klik op het plaatje)

Oefenen met de computer (klik op het plaatje)

De home page van de bibliotheek (klik op het plaatje)



Geen opmerkingen: