Woorden flitsen - Woord herkenning en automatisering

Herhaling is belangrijk om woorden echt toe te voegen aan de actieve woordenschat. Het kennen van veel losse woordjes en standaard zinnetjes is fundamenteel bij het aanleren van een nieuwe taal. Flashcards kunnen daarbij helpen.

Flitskaarten (flashcards) zijn kaarten. Op de ene kant van de kaart schrijf je het Nederlandse woord. Op de andere kant het woord in de eigen taal. Of, als het taalmaatje niet kan lezen, een plaatje van het woord.
Je kunt ook zinnen, vragen, omschrijvingen op een kaart zetten.

Een van de beste flitskaarten programma's is
Quizlet. Deze kun je zowel op de computer als op je telefoon gebruiken. Zo kan het handig zijn om de woordenlijsten op de computer in te voeren en daarna heb je de lijst altijd bij de hand op je mobiel om te oefenen. Het is gratis.

De woordenlijsten sla je op en kun je zodoende altijd weer opnieuw herhalen. De woorden kunnen op verschillende manieren aangeboden worden.
* Als flitskaarten. Je ziet een woord in je eigen taal. Je zegt het Nederlandse woord. Je draait de kaart om en kijkt of je het juiste woord hebt genoemd. Zo niet, dan komt het woord later nog een keer terug.
* 'Leren'. Hierbij zie je een woord in je eigen taal en moet je het Nederlandse woord opschrijven. Je moet elk woord 2x correct opschrijven, op 2 verschillende momenten in de reeks. Lukt dat niet, dan blijft het woord terugkomen in de reeks tot het je wel lukt.
* Schrijven. Hierbij zie je een woord in je eigen taal en moet je het Nederlandse woord opschrijven. Als je het niet weet krijg je het juist antwoord te zien en moet je deze overtypen.
* 'Speller'. Het Nederlandse woord wordt hardop gezegd en je moet deze nu opschrijven.
* Test. Je kunt jezelf testen. Bij opties kun je aangeven op welke manier je getest wilt worden. Als je niets opgeeft krijg je alle methodes door elkaar: geschreven vragen, koppel vragen, meerkeuze vragen, juist/onjuist vragen.
* Combineren: Spelenderwijs leren. Je krijgt nu een aantal kaarten te zien en je moet de voorkant van het kaartje combineren met de juiste achterkant.
* Zwaartekracht: Spelenderwijs leren. Je ziet asteroïden vallen met daarop het woord in de eigen taal. Voordat de asteroïde onderaan het scherm is, moet je het Nederlandse woord intypen.

Dit is een bewezen effectieve methode.

Wat zet je erin? Gebruik de woorden die je actief met je taalmaatje aan het oefenen bent. Kijk ook eens in de lesboeken die ze op school gebruiken.
Of gebruik de woorden en/of plaatjes van woordkaarten.
Of de woorden en/of plaatjes van de woordenschat boekjes.
Of maak gebruik van de vele, door anderen al ingevoerde kaarten sets. Zoek met de zoekfunctie op 'Nederlands Andere taal'. Bijv.
Nederlands-Arabisch1
Nederlands-Arabisch2
Nederlands-Arabisch3
Nederlands-Chinees
Nederlands-Frans

Deel je de link naar je lijst hieronder bij de opmerkingen zodat andere taalcoaches die eenvoudig kunnen vinden en gebruiken?

Geen opmerkingen: