Sites met oefeningen en uitleg gericht op NT2ers

Er zijn behoorlijk wat sites die speciaal gericht zijn op anderstaligen die de Nederlandse taal willen aanleren. Hiermee kunnen taalmaatjes thuis zelfstandig aan de slag om de taal nog extra te oefenen en woordenschat uit te breiden. Ook kun je als taalcoach op de sites oefeningen zoeken wanneer je een specifiek thema behandelt, of merkt dat je taalmaatje op een bepaald gebied nog wat extra wil oefenen.

Er zijn ook heel goede apps hiervoor - Lees meer over de beste taal apps.

Hieronder vind je een lijst met sites, waarbij steeds een korte omschrijving van de inhoud. Klik op de links om door te gaan naar de betreffende site.


AANBEVOLEN SITE: NT2 Taalmenu (A0-B2) + Virtuele Training (A2-B2)

NT2 Taalmenu (A0, A1, A2, B1, B2)
Voor elk niveau aparte oefeningen. Dit is GEEN taalcursus. Maar er worden heel veel oefeningen aangeboden.

Oefeningen vind je gerangschikt naar taalniveau (let op, met 'A1' wordt bedoeld 'A0 naar A1') en naar thema: Je kan me wat; Inburgering, Luisteren, Lezen, Schrijven, Spreken, Woorden leren, Muziek, Grammatica, Alfabet en Klanken.

Ga naar NT2 Taalmenu





Virtuele Training (A2, B1, B2)
Op de site vind je uitleg en links naar oefeningen. Onder elk tabje (Taaltesten, Vocabulaire, Grammatica, Spreken, Luisteren, Schrijven, Lezen, Examens, NT2 online) vind je nog wat submenu's en heel veel links naar andere sites waar je relevante oefeningen kunt vinden. De opzet is duidelijk en goed te volgen.

Ga naar Virtuele Training.

SITES MET DE NADRUK OP GRAMMATICA EN TAALREGELS

Goethe Verlag, Boek 2 (A1, A2),
Goethe Verlag Boek 2 heeft 200 invuloefeningen - 100 eenvoudig, 100 moeilijker. Ook goed te gebruiken als je niet een van de 50 aangeboden talen leest/schrijft (je gebruikt dan alleen de Nederlandse zinnen). TIP: oefen een sessie van te voren de woorden (woordenschat oefening).
Woorden zijn gekoppeld aan audiobestanden en worden in ontzettend veel categorieën aangeboden. Elk woord heeft ook een plaatje, al is het plaatje niet altijd heel duidelijk. De categorieën zijn heel uitgebreid. Het kan praktisch zijn om in eerste instantie de belangrijkste eruit te havenen eerst aan te leren en later terug te komen als iemand wil uitbreiden.











NeAnderTaal (A2/ B1)
Hier vind je theorie, uitleg en een paar oefeningen.

Eerst leer je de basis (Structuur van de hoofdzin, Werkwoord (infinitief, stam, presens, scheidbare werkwoorden, reflexieve werkwoorden), Structuur van twee zinnen (voegwoorden), Werkwoord (imperfectum en perfectum, hulpwerkwoorden en infinitief / te infinitief, Adjectief (basis, werkwoord als adjectief) en Substantief (meervoud).

Daarna komt de Structuur en vervangen van zinsdelen waarin je meer leert over de structuur van andere zinsdelen en hoe je substantieven kunt vervangen. Denk aan Structuurregels, Substantieve vervangen (pronomen), Bijwoordelijke bepalingen, Onbepaald subject, Er (gevorderd), Negatie.

En nog wat extra's zoals Vragen met preposities, Bijzin met antecedent, Werkwoord Plusquamperfectum, Zou (de voorwaardelijke bijzin en de verleden toekomende tijd), Niet scheidbare werkwoorden, Passief, Futurum Exactum.

Verder vind je op de site verschillende oefeningen om de woordenschat te vergroten (verpleging, electriciteit, bouw, sanitair, badkamer, fruit, groenten, keuken, franse keukentermen, ontbijt).
Gevolgd door oefeningen met preposities en prefixen.

Aan de schrijfvaardigheid is ook gedacht: 2 dictee teksten staat momenteel online (1x niveau A2, 1x niveau B1).

Tenslotte een handige tab mbt de uitspraak van korte en lange klinkers, tweeklanken en medeklinkers.

Ga naar NeAnderTaal



Woordenlijst.org (A2, B, C)
Op Woordenlijst.org worden de basis spellingsregels heel duidelijk uitgelegd. Je vind er echter geen oefeningen.

Onder het kopje 'Leidraad' vind je de spellingsregels duidelijk uitgelegd.

Onder het kopje 'Woordenlijst' vind je een heel handig hulpmiddel waarmee elk woord dat je intypt opgedeeld wordt in lettergrepen.
Tevens wordt er ook wat extra informatie gegeven: enkelvoud, meervoud en soms ook het infinitief, tegenwoordige en verleden tijd, voltooid deelwoord, tegenwoordige deelwoord, enkelvoud en meervoud verkleinvorm van dat woord.

Ga naar Woordenlijst.org




Taaladvies.net (B, C)
Op taaladvies.net vind je heel veel antwoorden op vragen over taal en spelling. Echter, ook geen oefeningen.

Er word uitgebreid uitleg gegeven op heel erg veel regels, met name spellingsregels. Er is een handige zoek functie.

Ga naar Taaladvies.net



SITES MET DE NADRUK OP WOORDENSCHAT VERGROTEN

Je Kan Me Wat (A0, A1)
De eerste modules zijn een basis woordenschat: de man, de man loopt, de man loopt naar de televisie.
De laatste modules zijn moeilijker, ze vertellen een heel verhaal: de man wil een raam schilderen, hij klimt met de verf in zijn hand de trap op, hij valt omlaag precies op zijn hoofd.
Het zijn langere zinnen om te onthouden, waarmee geoefend wordt.

In elke module zijn er 10-18 verschillende soorten oefeningen opgenomen om de woorden te consolideren.

Alle boekjes kunnen ook uitgeprint worden zodat er offline geoefend kan worden. En er zijn op de site nog heel wat extra's opgenomen: woordbeeld oefenen (spelling), de 2100 meest gebruikte Nederlandse woorden, computertaal (woordenschat gericht op computer gebruik), verschillen (onder andere welk woord is de juiste bij dit plaatje, tegenstellingen etc), werkwoord (voltooid tegenwoordige tijd, onvoltooid verleden tijd), spelling en voorzetsels (zoals in, op, naast).

In een iets ander jasje wordt 'Je Kan Me Wat' ook aangeboden door NT2 Taalmenu.
Ga naar de site

LingoHut
LingoHut biedt 35 gratis lessen om Nederlands te leren. Int 56 moedertalen worden de lessen uitgelegd. Bij elke les horen verschillende oefeningen. Eerst hoor je de woorden en moet je ze naspreken. Verder kun je de woorden oefenen met Flashcards, Matching, 3 op een rij, Memory en tot slot een invul oefening: je hoort het woord en moet uit een lijstje het juist (geschreven) woord kiezen.

Voorbeeld van de lessen:
Les 1: Begin: Hallo
Les 5: Begin: Voornaamwoorden
Les 13: Nummers 10-100
Les 17: Routebeschrijving in de hal
Les 25: Tijd: Maanden van het jaar
Les 29: Weer en seizoenen
Les 33: Antoniemen Langzaam/Snel
(Het plaatje rechts toont alle lessen.)

Ga naar LingoHut



Polyglot
Polyglot biedt gratis Nederlandse lessen aan. Uitleg wordt gegeven in de eigen moedertaal (heel veel talen aangeboden).

Er worden 44 lessen met 2000 woorden aangeboden. Audio is aanwezig zodat je ook hoort hoe de woorden uitgesproken moeten worden.

De woorden bij elke les kunnen op 5 verschillende manieren geoefend worden
1. Met plaatjes. De woorden onder elk plaatje staan in de eigen taal. Het Nederlandse woord staat erboven. Zoek het juiste woord bij het plaatje.
2. Gissen: meerkeuze vragen. Hetzelfde als hierboven, maar dan zonder plaatjes.
3. Typ het woord dat je ziet in het Nederlands, in je eigen taal (je kunt hulp krijgen: het plaatje tonen, de eerste letter van het woord laten zien etc).
4. Matching spel waarbij Nederlandse woorden gekoppeld moeten worden aan de woorden in de eigen taal.
5. Woordzoeker van een selectie uit de woordenlijst.

Voorbeeld van thema's/ lessen:
* De auto
* Beroep
* Beweging, Richtingen
* Dieren
* Eten (Restaurants)
* Familie

Ga naar Polyglot










DigiTaal

DigiTaal is een Freeware verzameling van taaloefeningen voor mensen met afasie. Maar dus ook goed te gebruiken voor het vergroten van de woordenschat van mensen die de Nederlandse taal net beginnen te leren. Met veel oefeningen. Zowel offline als online te gebruiken. Op computer en tablet.

Je vindt er duizenden oefeningen met foto's en spraak. En 16 verschillende spelletjes om de taal erin te oefenen.
Oefeningen als zoek het juiste woord bij het plaatje (het woord wordt uitgesproken)

Ga naar DigiTaal



SITES MET DE NADRUK OP ZOWEL GRAMMATICA ALS WOORDENSCHAT

Digischool
Op simpele wijze wordt de woordenschat geoefend en uitgebreid.
Op de site staan meer dan 50 gegroepeerde oefeningen. In elke groep worden een aantal nieuwe woorden aangeboden. Die woorden worden in een aantal oefeningen herhaal om ze in te prenten. De oefeningen zijn veelal 'Kies uit een lijst' oefeningen. Bij de laatste oefening moet je het woord typen.
Een deel van de oefeningen is thematisch: het lichaam, verkeer, huis, fruit etc. En een deel van de oefeningen is niet nader gespecificeerd. Je weet dus niet van te voren welke woorden je aangeboden krijgt. De woorden zijn wel altijd verwant aan elkaar (zie het vsoorbeeld rechts).
Spreekt een groep woorden niet aan, dan sla je deze eenvoudig over en neem je de volgende groep woorden.

Verder biedt Digischool een mini archief met nog heel wat meer oefeningen voor spelling, grammatics, alfa en lezen. Een soort verzamelbak om eens in te snuffelen zeg maar.

Bekijk de Woordenschat oefeningen
Bekijk het mini archief met nog meer oefeningen



NL.Ver-taal.com 
NL Ver-taal heeft oefeningen voor woordenschat, grammatica en luisteroefeningen. Erg leuk.


Woordenschat
Thematische woordenschat
Woordbouw
Kruiswoordraadsels
Galgje
Memory spel

Luisteroefeningen
Trailers van Nederlandse films
Liedjes
Reclamespotjes

Grammatica
Tel-woorden
Klok kijken
Voorzetsels
Ontkenning
Werkwoorden

Ga naar Ver-Taal

Geen opmerkingen: