Oefenen.nl

Dit is DE site voor anderstaligen om de Nederlandse taal zelfstandig te oefenen. Maar je kunt het als taalcoach ook samen nabespreken voor extra verdieping. Alles is gratis, maar je moet je wel registreren om er gebruik van te kunnen maken.

Oefenen.nl heeft voor alle taalniveaus iets te bieden.
Voor A0 kies je 1 ster.
Weet je niet goed welk niveau je taalmaatje is, dan kun je op de rode 'Kies je taalniveau' knop klikken. Je komt dan bij een mini testje 'Taalniveau bepalen' die je kan helpen om de taalniveau van je taalmaatje te bepalen.

Taalklas 1 (*)
Dit is een programma waarmee je Nederlands oefent op internet. Je leert vooral heel veel woorden. Je bekijkt leuke filmpjes en vrolijke liedjes met de woorden. Daarna oefen je met die woorden. Je leert de woorden uitspreken en lezen en schrijven. De woorden gaan over het huis, het lichaam, het weer, vrienden en familie, eten, op school, het verkeer, de winkel en vrije tijd.

Lees en Schrijf! Het leesplankje (*)
Weet je nog? Aap, Noot, Mies... hok, duif, schapen. Kinderen leerden vroeger lezen met een leesplankje. We hebben dat leesplankje modern en digitaal gemaakt. Je oefent Nederlandse klanken, letters en woorden.

Programma Basis Inburgering (*)
Met dit programma leer je tussen 1200-1500 woorden. Het zijn de meest voorkomende woorden van het Nederlands. Je leert alle woorden met ondersteuning van bijna 1800 foto's. Op die manier kun je de woorden beter onthouden.
Er zijn op de site heel veel oefeningen. Zeg alle woorden en zinnen na, spreek de zinnen in en luister
naar de zinnen die je inspreekt. Dit programma is geschikt voor iedereen die begint met Nederlands leren. Na het afwerken van dit programma heb je taalniveau A1.
Dit is een programma van Ad Appel Taaltrainingen. Het programma werkt niet op Internet Explorer.

Station Nederlands 1 (*)
In Station Nederlands 1 luister je naar langzaam gesproken gesprekken. Over kennismaken op een feestje, een gesprek bij de dokter, zoeken naar werk en een gesprek op de school van je kinderen. Je beantwoord vragen en maakt oefeningen met woorden en zinnen.
Station Nederlands is een programma van ITTA, het Kennisinstituut voor taalontwikkeling. Ze werken met Oefenen.nl hieraan samen.

Taalklas 2 (*)
De lessen zijn moeilijker dan in Taalklas 1. Je leert woorden en zinnen. Bij elk hoofdstuk horen twee filmpjes waarin je de woorden en zinnen hoort. De twee films vormen samen een verhaal. De onderwerpen gaan over een huis bekijken, praten met de buurvrouw, ruilen in de winkel, de dokter en het werk bellen als je ziek bent, (vrijwilligers)werk, naar school en naar de bibliotheek. Je leert de woorden en zinnen uitspreken, lezen en schrijven.

Station Nederlands 2 (**)
In Station Nederlands 2 luister je naar langzaam gesproken gesprekken. Over een afspraak maken, werk of school. Je beantwoord vragen en maakt oefeningen met woorden en zinnen.

Taalklas Plus (**)
Je leert zo'n 300 nieuwe woorden en zinnen over alledaagse onderwerpen, zoals Familie, Markt of Het wijkcentrum. Deze woorden oefen je door te luisteren, lezen en schrijven. Het programma is een vervolg Taalklas 1 & 2 en een goede opstap naar de Lees en Schrijf! programma's.

Lees en Schrijf! Spelling/ Grammatica (***)
Dit programma biedt oefeningen voor spelling en grammatica. Het programma is op niveau instroom. Je gaat oefenen met spelling, werkwoorden, tekst en zinnen, leestekens, begrippen.

Lees en Schrijf! Uit en Thuis (***)
Dit is een oefenprogramma voor lezen en schrijven met uitleg en tips. Het gaat over het gewone leven in en om het huis, daarin moet je soms taal- en rekendingen doen. Bijv. een briefje schrijven, een formulier invullen of uitrekenen hoeveel je moet betalen.

Oefen Lingo (***)
Dit is de Oefenen.nl-variant van Lingo. Oefen Lingo op je eigen niveau en werk tegelijk aan je taalvaardigheid. Je leert woorden herkennen, spellen, begrijpt hoe woorden in elkaar zitten en welke letters je achter elkaar kunt plaatsen.
Het programma bestaat uit hoofdstukken met een specifiek thema. Bijv. eten, werk, verkiezingen. Elk hoofdstuk is onderverdeeld in 3 niveaus: beginner (**), gevorderd (****) en expert (*****).

De Liedjeskast (****)
Liedjeskast: in welk woord hoor je de korte klinker ...
Met De Liedjeskast leer je om taalregels makkelijk te onthouden en dat helpt je om beter Nederlands te schrijven. Schrijf je een meervoud met een s eraan vast of met 's? Schrijf je 'een houte' of 'een houten' kast? En hoe zet je een werkwoord in de verleden tijd? Allemaal regels die lastig lijken, maar dat hoeven ze niet te zijn.
In elk hoofdstuk leer je een taalregel. Een hoofdstuk begint met een animatie van een kastje waarin je ziet hoe de taalregel werkt. Na de uitleg ga je er zelf mee oefenen, in het online oefenprogramma of met de oefeningen op papier. Luister daarna naar de muziekvideo om de taalregel nog beter te onthouden. Of zing lekker zelf mee, de tekst loopt mee in beeld. Je vindt de muziek ook in Spotify en op iTunes. En de liedjes zijn verzameld op een cd.

Lees en Schrijf! Spelling/ Grammatica 2 (****)
Dit programma biedt oefeningen voor spelling en grammatica. Het programma is op niveau 1F. Je gaat oefenen met spelling, werkwoorden, tekst en zinnen, leestekens, begrippen.
Taalklas 1

Lees en Schrijf! Algemeen (****)
Vind je het moeilijk om teksten te lezen? Lastig om te schrijven? Dan is Lees en Schrijf! een uitkomst voor je. Dieuwertje Blok spreekt met mensen die moeite hebben (gehad) met lezen en schrijvevn. Monique van Bokkum geeft iedere aflevering handige lees- en schrijftips. Bij elke aflevering kun je vooral heel veel oefenen met lezen, schrijven en spelling.

Lees en Schrijf! Eten en Weten (****)
Gezond eten is belangrijk. Maar wat maakt voeding gezond of ongezond? In 6 afleveringen hoor je alles wat je moet weten over ons eten. Je oefent met lastige woorden, verpakkingen lezen en met rekensommen die van pas komen als je boodschappen doet of kookt.

Lees en Schrijf! Extra lezen (****)
Hier oefen je met het lezen van artikelen en folders, instructies, reclame en oproepen, brieven en email, gedichten en verhalen.

Lees en Schrijf! Extra schrijven (****)
Je gaat veel schrijven. Je krijgt uitleg en je oefent met het schrijven of invullen van korte berichten, formulieren, verslagen, brieven en email, gedichten en verhalen.

Lees en Schrijf! Algemeen
Lees en Schrijf! Toetsen (****)
Test of je de lessen goed kent van Lees en Schrijf! en maak de toetsen. Er zijn toetsen bij van 'Algemeen' en 'Taal op je werk'. Bij elke 3 hoofdstukken is een toets voor lezen en schrijven. Aan het eind zie je hoeveel procent goed was en of je de toets hebt gehaald.

Lees en Schrijf! Spelling en Grammatica 3 (*****)
Dit programma biedt oefeningen voor spelling en grammatica. Het programma is op niveau 2F. Je gaat oefenen met spelling, werkwoorden, tekst en zinnen, leestekens en begrippen.

Lees en Schrijf! Gezondheid (*****)
Vind je het ook last om bijsluiters bij medicijnen te lezen? Begrijp jij wat er staat? Hier krijg je praktische informatie over je gezondheid en de gezondheidszorg. Bovendien geeft het je de mogelijkheid om allerlei vaardigheden te oefenen. Vaardigheden die met je gezondheid en de gezondheidszorg te maken hebben, zoals lezen, rekenen, schrijven en informatie verwerken. Je vergroot je vaardigheden waardoor je beter met je eigen gezondheid en de gezondheidszorg om kunt gaan. Het wordt gemakkelijker voor je.
In tv-afleveringen zie je twaalf mensen met een vraag of gezondheidsklacht. Ze gaan bijv naar de huisarts, de tandarts of het ziekenhuis. In iedere aflevering krijg je uitleg en tips.

Ga naar de site van Oefenen.nl

Op de site vind je ook een aantal series.

Steffie: Hoe werkt orgaandonatie
Steffie
* Steffie DigiD: uitleg wat DigiD is, hoe je het kunt aanvragen en gebruiken. Plus oefeningen.
* Steffie Mijn Overheid: uitleg hoe Aanmelden op MijnOverheid werkt, hoe je post van de overheid in jouw BerichtenBox van Mijn Overheid kan ontvangen en lezen.
* Steffie Toeslagen: uitleg over toeslagen, wat je nodig hebt om een toeslag aan te vragen, het berekenen van jouw inkomen zodat je niet teveel of te weinig toeslag krijgt.
* Steffie Hoe werkt orgaandonatie? Over de nieuwe donorwet en hoe doneren van organen werkt.
* Steffie Hoe werkt stemmen? Over stemmen voor de provinciale staten en de waterschappen: door wie wordt de provincie bestuurd, wat bepalen de provinciale staten, wat is het waterschap etc.
* Steffie Naar je huisarts: uitleg over afspraken maken bij de huisarts en hoe je je kunt voorbereiden. Plus oefeningen.
* Steffie OV chipkaart: uitleg over wat de OV chipkaart is, waar je hem koopt, hoe je hem moet opladen en reizen. Plus oefeningen.
* Steffie Uitleg zorgverzekering: uitleg over eigen risico, eigen bijdrage, zorgtoeslag. Zo leer je waar je op moet letten bij jouw zorgverzekering en welke zorgkosten jij zelf betaalt of de zorgverzekeraar betaalt.

Klik en Tik
Klik en Tik. Het internet op: Marktplaats
* Klik en Tik. De start - legt in makkelijke taal uit hoe de computer werkt.
* Klik en Tik. De basis - is voor wie graag meer met de computer doet. Je begint bij het begin en gaat stap voor stap verder. Je leert typen, emailen, internetten. Plus oefeningen.
* Klik en Tik. Het internet op NIEUW - gaat verder na de basis. Je maakt kennis met verschillende leuke en handige websites en leert stap voor stap hoe ze werken en wat je ermee kunt.
* Klik en Tik. De tablet - helpt je om dingen te doen op je Andriod tablet.
* Klik en Tik. De ipad - help je om dingen te doen op je ipad.
* Klik en Tik. Samen op't web - oefent het gebruik van sociale media. Je leert hoe Facebook, Skype en Whatsapp werken en maakt kennis met Instagram, LinkedIn en YouTube.

Overig
* Begrijp je lichaam: oefeningen waarmee je het lichaam beter leert kennen. De onderwerpen zijn hart- en bloedvaten, luchtwegen en longen, astma, keel en keelontsteking en het maag-darmstelsel, met oefeningen. Nieuw is de hoofdstuk over diabetes.
* Tel je geld: geeft je overzicht en inzicht in je inkomsten en uitgaven. Hoe ga je verstandig om met geld? Hoe moet je budgetteren? Hoe houd je overzicht? Hoeveel komt er binnen? En hoe kun je de online Budgetplanner gebruiken?
* Budgetplanner: hiermee houd je eenvoudig je inkomsten en uitgaven bij. Zo krijg je een goed beeld van wat je overhoudt of tekort komt. Dit is geen oefenprogramma, maar een handig hulpmiddel.
* De Verkeershulp: geeft uitleg over veelvoorkomende verkeerssituaties. In video's zie je wat vaak mis gaat in het verkeer. En hoe je het anders kunt doen. Je oefent met woorden, borden, regels en verkeerssituaties.
Gezond: Praten met je dokter.
* Gezond De Thuisdokter: leert je wat je zelf kunt doen als je ziek bent. En wat je niet moet doen. Veel mensen weten niet wanneer ze wel of niet naar de huisarts moeten gaan. Daarover geeft dit programma informatie.
* Gezond Praten met je dokter: leert je over praten met je dokter in korte stripverhalen met extra vragen. Er zijn 7 verhalen: een luisterend oor; twee durven meer; abracadabra; waslijst; zout!; op een rijtje; briefje.
* Groen doen: hoeveel procent van je waterverbruik gaat op aan douchen? Mag je frituurvet door de wc spoelen? Hoe kun je je slaapkamer van frisse lucht voorzien? Dit is een Quiz waar je veel van leert.
* Thuis op school: 17 thema's die allemaal met opvoeding thuis en op school te maken hebben. Ze geven antwoord op vragen hoe je als ouder en opvoeder kinderen thuis en op school kunt helpen. Met veel oefeningen.
* Zorgen voor 2: biedt oefeningen en tips over mantelzorg.
* Gezond zwanger worden: gaat over de dingen waarover je nadenken kan wanneer je zwanger wilt worden. Ieder hoofdstuk opent met een animatie met daarna online vragen. De animaties vormen samen 1 stripverhaal dat geprint kan worden.

Ga naar de site van Oefenen.nl

Geen opmerkingen: