Boekje Erbij


Boekjes met korte leesteksten in eenvoudige taal. De layout is heel overzichtelijk. Links staat het verhaaltje. Rechts een paar simpele ja/nee vragen en eenvoudige invul oefeningen om tekstbegrip te checken. 

Hoewel de boekjes zijn ontworpen om cursisten die leren alfabetiseren meer oefenteksten te geven voordat een volgende 'stap' in de cursus gemaakt wordt, kunnen ze volgens mij heel prima ingezet worden bij de taalcoaching. 

Bij analfabete taalmaatjes voor wie het lezen nog te moeilijk is, kun je het verhaal voorlezen. Neem jezelf op en geef de audio aan je taalmaatje om nogmaals het verhaal te beluisteren. Daag ze uit om te luisteren naar de kernwoorden. Die kun je vooraf aangeven (bijv. steek je hand op als je het woord 'school' hoort). Stel vragen over bepaalde woorden (bijv wat betekent 'boos', wat betekent 'lach'). Lees daarna de zin opnieuw. Zo gaan taalmaatjes de tekst langzaam begrijpen - wat hen zal helpen om in het dagelijks leven ook de gesproken taal beter te begrijpen.

Voor taalmaatjes die leren lezen staan er op de site www.hollandse-kost.nl een aantal uitstekende didactische tips die je kunt inzetten bij het oefenen met deze boekjes waardoor hun leesvaardigheid steeds beter zal worden. Spreek met ze af dat ze het verhaaltje elke dag één keer lezen - ze zullen merken dat ze elke dag net een beetje sneller zijn. Snelheid is belangrijk voor het begrijpen van de tekst - niet de individuele woorden, maar de strekking van het verhaal.

Voor taalmaatjes die wel kunnen lezen en net begonnen zijn met Nederlands leren is dit een uitstekende manier om de woordenschat te vergroten en te oefenen met eenvoudige zinsopbouw. Deze verhaaltjes zijn immers voor volwassenen geschreven en sluiten aan bij situaties die zij daadwerkelijk mee zouden kunnen maken in hun leven.

De boekjes kosten €6,50 per stuk. Maar mogelijk heeft het Taalhuis in de bibliotheek ook een exemplaar die je kunt lenen. 

Ga naar de site

Geen opmerkingen: