Het uitbreiden van de sociale contacten voor taalmaatjes

Hieronder een lijst met mogelijkheden voor het uitbreiden en verbreden van de sociale contacten voor taalmaatjes. Her en der worden datums genoemd. Als die al geweest zijn geven die in ieder geval een indicatie van wanneer het evenement jaarlijks georganiseerd wordt en door wie en kan zodoende actuele data opgezocht worden indien nodig. 

Maatje voor Twee

Tympaan-De Baat probeert een vrijwilliger te koppelen die gezamenlijke interesses heeft. Dit contact gaan zij met elkaar aan voor de periode van een jaar met als doel plezier hebben en alledaagse activiteiten ondernemen. 
Voorbeelden van activiteiten: wandelen, fietsen, ergens iets drinken.

Doelen:
De hulpvragen
- wordt op weg geholpen
- blijft deelnemen aan de samenleving
- bevestigd wordt wat kan
- groeit in welbevinden
- uit het sociale isolement komt

De vrijwillger
- in contact komt met iemand uit een andere wereld dan hij/zij zelf
- blikveld vergroot
- voldoening krijgt om iets te kunnen betekenen voor iemand

Belangrijk om vooraf te weten:
- Je hulpvraag moet meer zijn dan alleen behoefte aan een luisterend oor of sociaal contact
- Kosten voor uitstapjes of iets drinken zijn voor de rekening van de hulpvrager
- Het gaat uitdrukkelijk om het samen doen van activiteiten en niet dat de vrijwilliger je bijv brengt naar de tandarts of ziekenhuis
- Je woont zelfstandig
- De vrijwilliger bezoekt jou thuis en niet andersom

Website: https://www.tympaan-debaat.nl/maatjes-netwerkcoaching/pagina/maatje-voor-twee


Multiculturele eettafel

In Abcoude wordt er elke 5e dinsdag van de maand samen gekookt en gegeten met als instelling dat er mensen met migratie achtergronden gezellig dineren met mensen vanuit Nederland.

Website: https://www.tympaan-debaat.nl/ik-wil-samen-eten/pagina/multiculturele-eettafel-abcoude


Iedereen actief

Elk kalenderjaar kan er aanspraak gemaakt worden op €100 om te sporten. Door een sport te doen komen de mensen in aanraking met anderen en zijn dus meer onder de mensen.

Website: https://gemeente.derondevenen.nl/Werken_leren_en_ondernemen/Werk_geld_en_rondkomen/Laag_inkomen/Ondersteuning_bij_een_laag_inkomen/Iedereen_actief

Website: https://www.servicepuntderondevenen.nl/regeling/iedereen-actief


Handje helpen

Mensen helpen die hulp nodig hebben zoals mensen met beperkingen. Dit is vooral om aan te melden als vrijwilliger om dus in contact te komen met andere mensen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. 

Website: https://www.servicepuntderondevenen.nl/regeling/handje-helpen


Taalkamer

Oefenen met de Nederlandse taal met behulp van vrijwilligers. Het doel is om beter Nederlands te leren lezen en/of te schrijven. Dit is geen les.

Website: https://www.servicepuntderondevenen.nl/regeling/bibliotheek-avv-taalkamer-taalpunt-taalcoach

Website met locaties en tijden: https://www.tympaan-debaat.nl/bij-lezen-spreken-enof-schrijven/pagina/taalhuis-en-taalkamer


Dagbesteding voor statushouders

Op vrijwillige basis helpen bij bijvoorbeeld de fietsenwerkplaats, in de houtbewerking of bij (sport)activiteiten om zodoende meer sociale contacten op te doen. 

Website: https://www.servicepuntderondevenen.nl/regeling/jongerenwerk-dagbesteding-voor-statushouders


Repair Café

Zelf je oude apparaten repareren om zodoende ook verspilling te voorkomen. Hierbij wordt je geholpen en zodoende heb je wat meer sociale contacten.

Website: https://www.tympaan-debaat.nl/activiteit/repair-caf%C3%A9-mijdrecht


Handwerkgroep De Kom

Elke donderdag van 9:30-11:30 uur wordt er onder het genot van kopjes koffie en thee altijd erg gezellig gehandwerkt. Soms is er een extra activiteit zoals een lunch of een bingo. De handwerkochtenden vinden plaats in de recreatieruimte van 'De Kom' aan het Mw. Van Wieringenplein in Mijdrecht. 

Website: https://www.tympaan-debaat.nl/doen-hart-voor-ouderen/pagina/handwerkgroep-de-kom


Fundag

Jongerenwerk en Steunpunt Mantelzorg De Ronde Venen organiseren samen met de gemeente op woensdagmiddag 1 juni 2022 van 13:00-17:00 uur deze 'fundag' op het grasveld bij de Trekvogel, Karekiet 49 in Mijdrecht.

Het grasveld wordt omgetoverd in een speeltuin met spellen, schminken, springkussens, een stormbaan en de panna kooi. Alle kinderen van de basisschoolleeftijd zijn hiervoor uitgenodigd en welkom. Meedoen is gratis. 

Leuk om cliënten met kinderen op te wijzen.


Pagina om in de gaten te houden: 'Ontmoeten' van Tympaan-De Baat

Hier vind je bovenstaande activiteiten, aangevuld met een aantal andere voor specifieke doelgroepen. Onder het kopje 'Nieuws' vind je tevens aankondigingen van sommige activiteiten.

Website: https://www.tympaan-debaat.nl/pagina/ontmoeten

Geen opmerkingen: