Lees het nieuws in eenvoudig Nederlands

Lees samen met je taalmaatje het nieuws in eenvoudig Nederlands.
TIP: Lees het voor zodat je taalmaatje zich op het begrijpen van het nieuws kan concentreren.
Verduidelijk moeilijke woorden. Bespreek het verhaal - wat wordt er gezegd? En wat vind je ervan? Let op: Een mening geven is moeilijker, maar wel een ontzettend goede oefening.

#1 DeWereldMorgen.be/Light (GRATIS)
Lees hier korte eenvoudige versies van berichten die ook op de gewone site van de alternatieve nieuwssite DeWereldMorgen.be verschenen.

#2 Netnieuws GRATIS
Alfabeter biedt - in ruil voor eenmalige gratis inschrijven - allerlei heel handige oefeningen en teksten aan (zie plaatje hieronder).
Netnieuws: iedere week wordt er een tekst online geplaatst met vragen en opdrachten om mee te oefenen. De tekst kan ook voorgelezen worden zodat je kunt lezen en luisteren tegelijk. Voor mensen die (nog) moeite hebben met lezen kan dit hen helpen om de tekst beter te begrijpen en het lezen te verbeteren. Voor anderstaligen helpt dit de uitspraak van woorden oefenen.



#3 Taalblad.be (gratis)
Taalblad.be is een e-zine met dagelijkse actualiteit, geschreven in het Nederlands, maar voor anderstaligen. Aan een selectie van woorden is namelijk een pop-up (de taalbladbox) verbonden, met
lexicografische informatie over het woord (woordsoort, verbuiging, synoniem) en een vertaling in het Frans en in het Engels. De teksten zijn gekoppeld aan een grammatica-gids.
Dit alles zal de anderstalige lezer helpen om de artikels beter te begrijpen en zo zijn kennis van het Nederlands (woordenschat, grammatica) op te bouwen, te verbeteren of te onderhouden.

#4 Wablieft.be (34euro voor een jaar, 48 nrs)
Wablief ziet eruit als een echte krant en heeft ook hetzelfde doel: mensen informeren. Daarom heeft
Wablief niet alleen de vorm en het uiterlijk van een gewone krant, maar is ook de inhoud grotendeels gelijklopend. Er zijn pagina's met binnenlands nieuws, met buitenlands nieuws, er zijn weetjes en faits divers, er is sport, een interview, een artikel over een actueel thema in de samenleving, een kruiswoorddraadsel, een strip en een vervolgverhaal.
Er is ook een vereenvoudigde versie: Wablieft Start. Voor beide kranten kun je voor €7-8 een proefabonnement afsluiten van 4 nummers.

#5 Start! krant (80euro voor 10nrs)
De krant biedt een uitgebalanceerde mix van nieuws en entertainment in een kleurige overzichtelijke vormgeving. Het taalgebruik in de krant is eenvoudig, maar niet kinderachtig. De zinnen zijn kort, moeilijke woorden worden waar mogelijk vermeden of verklaard in een woordenlijst. De informatie wordt altijd stap voor stap uitgelegd en verduidelijkt door foto's en illustraties.
Lees niveau A2.
Let op: Ook beschikbaar is een digitale uitbreiding voor €10.




Geen opmerkingen: