Afval scheiden


In gemeente de Ronde Venen wordt afval vooraf gescheiden. Dit gaat nog lang niet altijd goed waardoor de gemeente veel extra kosten maakt omdat 'gescheiden' afval niet voldoet aan de norm en dus als rest afval verwerkt moet worden. 

Per gemeente zijn de regels anders. En is de aanpak van het afval probleem anders. Hoewel hier in de inburgeringscursus meestal wel aandacht aan geschonken wordt, is dat vrij summier en vaak gegeneraliseerd. Het kan daarom heel waardevol zijn om samen met iemand het onderwerp 'afval' te bespreken. De woorden te leren die erbij horen. Wat hoort waar weggegooid of naartoe gebracht? Waarom is afval scheiden belangrijk? En altijd ook in de praktijk: welk afval heb je en wat doe je ermee? 


MIJN AFVALWIJZER
Voor degenen die goed lezen kunnen is er de 'Mijnafvalwijzer' app en site.
Hier staan alle categorieën voor afval scheiding plus een lijstje van dingen die daar wel en niet bij horen. Ook is er een zoekfunctie waarin je bijv 'Ammonia' kunt typen en dan onder het zoekveld ziet waar het bijhoort, in dit geval 'Chemisch afval'.



SPECIAAL VOOR ANALFABETEN / BEGINNERS IN DE NL TAAL
Een afvalscheidingsboekje met daarin plaatjes (plus tekst) van wat bij elke categorie hoort. 

Download hier als PDF om uit te printen of in te kijken.













Tevens een powerpoint van de LEERNL taalmethode om de woorden te oefenen met plaatjes en audio, binnenkort ook met vertalingen in Tigrinya en Arabisch. Met de app Google Presentaties kun je deze powerpoEint als een soort flashcard app gebruiken en zodoende de woorden oefenen.


Link naar de taalles Afval


VERWERKINGS SUGGESTIES

Het aller beste werkt het om samen de eigen kasten door te lopen en bij elk item stil te staan bij waar het heen moet als het op, leeg of gebruikt is. 

Omdat je niet alles bij de hand hebt en ook niet overal aan kunt denken hier 2 handige hulpmiddelen:

Afval Scheiden - Oefening
Download hier plaatjes, knip ze los (de plaatjes zijn wel een beetje gegroepeerd, losknippen betekent dat je ze kunt husselen) en sorteer ze samen. 

Wat hoort waar
Eco-logisch.nl heeft een groep mensen gevraagd enige tijd bij te houden wat ze zoal weg deden. Dat is bij elkaar gebracht in een zeer uitgebreide lijst op alfabetische volgorde. Bekijk de lijst hier.
Maak er een spel van: om de beurt wijs je een artikel aan waarvan je denkt dat de ander misschien niet weet waar het moet - heeft de ander het toch goed gescheiden, dan krijgt die een punt. Nu draaien de rollen om. Wie weet het meeste?
Meteen een goede oefening in woordenschat!

Geen opmerkingen: