Total Physical Respons (TPR) methode - taal leren door handelen

Total Physical Respons (TPR) is een geweldige methode om te gebruiken wanneer je taalmaatje analfabeet is of slechts enkele woorden Nederlands kent. Je kunt er makkelijk een basis woordenschat mee aanleren.

Bij TPR worden woorden aangeboden in combinatie met actie. Dus je zegt 'sta op' en je staat op terwijl je dit zegt. Hiermee illustreer je wat het woord betekent. Of je zegt 'muur' en je wijst naar de muur. Doordat mensen de woorden zowel horen als er iets mee moeten doen, worden beide hersenhelften aangesproken. Het gevolg is dat de woorden beter onthouden worden.

Hoe werkt TPR in de praktijk? Op
deze site kun je veel nuttige informatie lezen over de TPR methode. Vooral heel leuk zijn een 4-tal filmpjes waarop de TPR methode wordt geïllustreerd.

Bij TPR wordt altijd de gebiedende wijs gebruikt. Het idee is dat je volwassenen hierdoor op dezelfde manier taal aanbiedt als jij taal geleerd hebt als kind. Dus 'Ga staan' en 'Loop naar de muur' en 'Pak de pen'. Het heeft nog een voordeel: je taalmaatje leert de opdracht verstaan en je toetst het begrip door te zien of hij het ook juist uitvoert. Dus gaat hij inderdaad staan, loopt hij naar de muur of pakt hij de pen?
  • Geef een opdracht en doe deze tegelijkertijd voor. Herhaal een aantal keer.
  • Je taalmaatje luistert alleen. Hiermee oefent hij zijn luistervaardigheid. (*)
  • Geef nu de opdracht aan je taalmaatje. Laat hem het een aantal keer uitvoeren. Niet praten, alleen uitvoeren.
  • Als je een aantal opdrachten geoefend hebt, kun je opdrachten gaan combineren of erop voortborduren. Dus 'In de tas' en 'Op het boek' kunnen 'Op de tas' of 'In het boek' worden. En  'Loop naar de muur' wordt uitgebreid met 'Loop naar de deur' en 'Loop naar de tafel'. 
  • Gebruik altijd concrete spullen. Iets wat je kunt pakken of zien. Lukt dat niet, gebruik dan foto's. 
  • Bied steeds 3 nieuwe woorden aan. Pas als je taalmaatje die goed onder de knie heeft, kun je de volgende 3 woorden aanbieden. Hoeveel woorden iemand per keer kan aanleren verschilt van persoon tot persoon. Als je merkt dat er meer fouten gemaakt worden, dan is het tijd om te stoppen. Bij TPR is het heel belangrijk dat elke opdracht en uitvoering een succes ervaring is.
(*) Als je taalmaatje toch de opdrachten herhaalt, moedig het niet aan, rem het niet af, corrigeer hun uitspraak niet. Herhaal de opdracht gewoon nogmaals correct. Dat is alles.

Wil je de TPR methode gaan toepassen met je taalmaatje? Het AlfaCollege heeft een programma van 12 weken ontwikkeld die je kunt volgen voor het aanleggen van een basis woordenschat. De lessen zijn allemaal op YouTube te vinden zodat je weet hoe je de lessen kunt aanbieden. Lees hier meer.

Wil je nog wat meer lezen over de TPR methodiek en wat verschillende video voorbeelden zien van TPR in de praktijk, klik dan hier.


Geen opmerkingen: