Pagina's

SpreekTaal

SpreekTaal is materiaal voor vrijwilligers die anderstaligen (van niveau 0 tot A1+) ondersteunen bij het beter Nederlands leren spreken. Dit unieke materiaal is laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken door vrijwilligers en uitgebreid getest in de praktijk. Het is geschikt voor alle beginnende sprekers van het Nederlands: van laag- tot hoogopgeleid, voor geletterd, laaggeletterd en analfabete leerders (die wel een basis woordenschat beheersen), voor mannen en vrouwen.


SpreekTaal bestaat uit vijftien modules (thema's): Spreken over jezelf, Bellen, Dag en Tijd, Eten en Drinken, Familie en Vrienden, Geld, Gezondheid, Het weer, Reizen, Vrije tijd, Werk, Leren, Kleding en Uiterlijk, Wonen, Kopen.
Elke module is op zichzelf te gebruiken. De verschillende modules kunnen in willekeurige volgorde gebruikt worden.

Zoals de titel al doet vermoeden richt SpreekTaal zich alleen op gesproken taal. Lezen, schrijven, grammatica en klanken worden niet behandeld.

Elk thema nummer van SpreekTaal volgt deze opbouw:



Voorbereiding
Je introduceert het thema. Je vraagt wat iemand er al over weet. Nieuwe kennis wordt het beste onthouden als het aan bestaande kennis kan worden 'gehangen', net als jassen aan een kapstok. Door even kort bij het thema stil te staan heeft je taalmaatje de kans om de juiste (relevante) kapstok naar voren te halen waaraan hij of zij vervolgens de nieuwe woorden en zinnen kan 'hangen'.

Zo kijk je bijvoorbeeld samen naar een foto waarop een situatie is afgebeeld. Samen praat je erover. Hoe doe jij dat? Wat zeg je dan? Wat vind je ervan?

Stap 1: Alleen luisteren
Je biedt je taalmaatje woorden en zinnen aan. Ze kunnen naar audio opnamen luisteren (deze zitten bij het materiaal) of naar jou terwijl je voorleest of iets vertelt. Mensen begrijpen vaak veel meer dan wij denken!

Stap 2: Woordenschat, zinsopbouw en begrip (bouwstenen)
Hier oefen je met het eigen maken (beter begrijpen) van de aangeboden woorden en zinnen. Hoe worden ze uitgesproken? Waar leg je het accent? Wanneer kies je een bepaald woord? De woorden en zinnen worden in een context geplaatst. Welke woorden horen bij elkaar of juist niet? Wat zou je hier invullen?

Stap 3: Het spreken oefenen d.m.v. vraag en antwoord (gestuurde communicatie)
Je oefent samen met je taalmaatje het gebruik van de woorden en zinnen. De gesprekken worden gestuurd door gerichte vragen.

Stap 4: Het spreken oefenen door iets te vertellen of een gesprek
Je stimuleert je taalmaatje om zelf iets te vertellen. Om de woorden en zinnen te gebruiken uit eigen beweging. Je prikkelt de fantasie.
Bijv. Je stimuleert je taalmaatje om iets te vertellen over een eigen hobby. Of over een vakantie. Of over een bezoek of gebeurtenis. Zo nodig stel je open vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe).



Taal leren is een cyclish proces - je bouwt laag op laag op laag

In het begin kan het best zijn dat je taalmaatje niet zoveel weet en het materiaal best wat hoog gegrepen lijkt. Maar wanneer je het materiaal helemaal samen doorloopt (blijf vooral niet bij een onderdeel hangen totdat het perfect gaat) en het daarna een tweede maal herhaalt, merk je dat je taalmaatje al heel wat woorden en zinnen heeft opgepikt. De tweede ronde gaat al een stuk makkelijker. Dat werk ook motiverend voor je taalmaatje - zie je wel, ik kan al best veel!

SpreekTaal heeft 2 reeksen. Een derde is in ontwikkeling.
SpreekTaal 1 is gericht op anderstaligen met niveau A0 en werkt toe naar niveau A1/A1+.
SpreekTaal 2 is bedoeld voor anderstaligen met niveau A1/A1+ en werkt toe naar niveau A2.
De werkwijze van SpreekTaal 2 is hetzelfde als SpreekTaal 1. De thema's zijn ook bijna hetzelfde. De thema's Communicatie en Nederlandse Gewoontes is toegevoegd aan SpreekTaal 2.
Beide zijn uitvoerig getest door taalcoaches en anderstaligen. Men is heel enthousiast over het materiaal.

Niet meer gratis
Helaas zijn de boeken niet meer gratis te downloaden. Dit was jarenlang wel het geval - het loont dus de moeite om bij andere taalcoaches te vragen of zij deze nog hebben. Ook is het nuttig om bij uw eigen taal organisatie na te vragen of zij lid zijn van Het Begint met Taal, of de boeken wellicht hebben gekocht. Vluchtelingenwerk De Ronde Venen heeft de boeken in de kast staan.

Wanneer je de boeken (online of op papier) tot je beschikking hebt en gebruiken wilt, dan is het aan te raden een webinar te volgen waarin op interactieve wijze uitleg gegeven wordt over het gebruik van het materiaal. Er is dan ook gelegenheid om vragen te stellen. De webinar is gratis en wordt aangeboden door Het Begint met Taal. Als er een webinar in de planning staat zullen ze het op de homepage adverteren. Of abonneer je op hun nieuwsbrief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een bericht achter - hoe werkt dit voor jou?