Taalcoaching op afstand

Er zijn verschillende manieren waarop taalcoaches taalcoaching op afstand vorm kunnen geven.
Met taalmaten die al een aardig woordje Nederlands spreken kun je wat makkelijker ook telefonisch  oefenen. Gewoon een gesprekje voeren is al een hele goede taal oefening. 
Waarover kun je het hebben? Vind hier meer dan 100 onderwerpen. 

Na corona zien verschillende taalcoaches ook voordelen in een combinatie - deels in persoon en deels op afstand. Het grote voordeel van op afstand taalcoaching aanbieden is TIJD. Je hebt namelijk geen reistijd. Je kunt het ook makkelijker 'eventjes' doen, bijvoorbeeld een gesprekje van 20-30 minuten. Als opfrisser bijvoorbeeld.

Taalcoaching op afstand met taalmaatjes die nog helemaal geen of weinig Nederlands spreken (taalniveau A0-A1) heeft wat meer voeten in de aarde, maar is zeker ook mogelijk. Een aantal aandachtspunten en tips wordt in een aparte blog behandeld. Erg belangrijk hierbij is de mogelijkheid van beeldbellen.

Taalcoaching op afstand kan 1-op-1 of met een groep. 1-op-1 is meer intens en kun je beter wat korter houden. In een groep kun je elkaar stimuleren en uitdagen, alsmede van elkaar leren. Je hebt er wel iets meer tijd voor nodig.

Welke tools kun je gebruiken bij het taalcoachen op afstand? 
* Samen een stukje lezen uit de huis aan huis krant die iedereen krijgt of een online krant in eenvoudig nederlands. Bespreek de moeilijke woorden. Lees het stukje daarna opnieuw. Bespreek de inhoud.
* Samen een filmpje bekijken. Vind hier suggesties naar geschikte filmpjes. Bespreek de moeilijke woorden. Bekijk het stukje opnieuw. Bespreek de inhoud. 
* Bekijk de taalcoaching Pinterest borden voor inspiratie en onderwerpen. 
* Zet beeldbellen aan op je mobiel en loop door het huis. Wijs dingen aan - weten ze het woord ervoor? Doe iets - kunnen ze zeggen wat je doet? Draai de rollen om: geef instructies en laat hen het aanwijzen of uitvoeren. 
* Leer een eenvoudig Nederlands liedje aan en zing deze samen. Taalklas van Oefenen.nl heeft 12 liedjes gemaakt speciaal met dit doel voor ogen. Klik onderin de beschrijving op 'Transcript tonen' om rechts van het beeld ook de tekst te zien dat gezongen wordt. En hier vind je een aantal Nederlandse pop liedjes op YouTube met de tekst in beeld zodat er meegezongen kan worden (je moet wel behoorlijk op tempo kunnen lezen hiervoor).
* Een variant hierop zijn taalriedels - dat is taal op ritme. Doordat je een ritme volgt leer je de woorden sneller en beter uitspreken. Zoek eens op youtube naar taalriedels. Bijvoorbeeld Ga je meebijvoorbeeld Instructies en bijvoorbeeld Ingaan op een uitnodiging. Bekijk de hele playlist voor meer riedels en liedjes.

Tools die geschikt zijn voor taalcoaching in groepen:
* Kahoot - quiz tool. Welbekend bij velen. Denk aan de volgende soort vragen: waar of niet waar, luister naar de audio - welk plaatje past het best of welke vertaling is correct, multiple choice vragen, zet woorden in de juiste volgorde, is dit de juiste werkwoord, wat is het juiste werkwoord etc. Om een quiz / les te maken moet je inloggen. Om mee te spelen (de taalmaten) hoef je niet in te loggen, je krijgt een spel pincode die je invult om aan dat spel mee te doen.
Voorbeelden vind je op deze site en op deze site
* Mentimeter - ook een quiz tool, maar net even anders. Je kunt ook hier verschillende soorten vragen stellen. Denk aan Word cloud (bijvoorbeeld om 'wat weet je hier al over' te inventariseren onder de taalmaten), Open vragen waar iedereen het eigen antwoord op een vraag kan geven en verder dezelfde vragen vormen die Kahoot ook heeft. Wederom hoeft alleen degene die de quiz maakt een gratis inlog te hebben. Deelnemers krijgen een code waarmee ze mee kunnen doen met de quiz.

Heb je zelf nog leuke suggesties voor taalcoaching op afstand? Laat vooral een bericht achter. 


Geen opmerkingen: