Een taalcoach kan met zijn taalmaatje op pad in de Nederlandse samenleving om de taal te oefenen in verschillende situaties en om de ander wegwijs te maken in de eigen woonomgeving.
Een taalcoach kan haar taalmaatje helpen zijn netwerk te vergroten d.m.v. buurtcontacten, vrijwilligerswerk of werk.
Een taalcoach is ook een luisterend oor en het eerste aanspreekpunt van zijn taalmaatje. Derhalve heb je een belangrijke signaalfunctie. Als er problemen zijn mag je luisteren en adviseren, maar niet voor hen oplossen of handelen in naam van. Koppel wat je hoort terug aan vluchtelingenwerk.
Grenzen stellen en afspraken maken [klik hier]
Als taalcoach ben je in veel gevallen het eerste aanspreekpunt van je taalmaatje. Het is belangrijk dat je als taalcoach je grenzen goed aangeeft en bewaakt. Vaak zul je merken dat je taalmaatje je namelijk snel als vriend zal zien. Het is dus zeker belangrijk om uit te leggen dat je er bent om de taal te oefenen en je eigen grenzen hierin goed aangeeft. Dit kan al voorkomen bij basale dingen als afspraken. Een afspraak elke week op hetzelfde tijdstip is al een handig hulpmiddel. Geef hierbij ook aan dat jullie een afspraak hebben en je verwacht dat je taalmaatje thuis is en bijvoorbeeld geen andere mensen heeft uitgenodigd, maar je mag ook vragen of ze hun telefoon uitzetten. Spreek ook goed af dat wanneer je taalmaatje een keertje niet kan; hij/zij dit per telefoon of whatsapp de dag van tevoren afzegt.
Lukt het niet of worden afspraken consequent niet nagekomen dan kun je hulp inschakelen. Neem contact op met de taalcoachcoƶrdinator of mail derondevenen@vluchtelingenwerk.nl. Soms volstaat het inschakelen van een tolk om tot wederzijds begrip te komen. Soms is ander hulp nodig, maar schroom niet om aan de bel te trekken.
Wat is het verschil tussen een taalcoach en docent? [klik hier]
Docent
- leert aan
- heeft een programma dat stap voor stap leidt tot een bepaald resultaat
- leerstof is erg gestructureerd
- staat meestal voor een groep
- volgt hetzelfde programma voor iedereen
- legt de nadruk op het academische, feitjes en regeltjes leren
Coach
- begeleidt, ondersteunt
- kijkt wat de behoefte is en speelt daar op in
- is heel flexibel
- is veelal 1-op-1
- is maatwerk
- legt de nadruk op praktische zaken die je nodig hebt in het leven van dag tot dag
In principe is een taalcoach vooral coach, tenzij je taalmaatje je vraagt om extra ondersteuning (oefeningen en uitleg) met zijn schoolwerk.
Wat houdt die signaal functie in en wat kan een taalcoach doen met problemen? [klik hier]
Je zult merken dat je taalmaatje ook met vragen of bepaalde problemen kan komen. Als taalcoach mag je natuurlijk altijd een luisterend oor bieden of advies geven. Maar dingen oplossen voor hen of uit naam van hen handelen, valt niet onder het takenpakket. Dit om te voorkomen dat een probleem escaleert, omdat het niet gesignaleerd wordt bij de juiste instanties of dingen dubbel worden gedaan. Het is beter om een probleem meermaals aan te geven via de juiste kanalen bij de juiste instantie. Signaleren is dus een belangrijk onderdeel van het traject, maar om de zelfredzaamheid van de statushouder te bevorderen, is het oplossen van problematiek niet aan een taalcoach. Kortom: je mag wel luisteren en adviseren, maar je mag niet voor hen oplossen of handelen in naam van.
Wat doe je als je tegen een probleem aanloopt of je iets signaleert, waar je je zorgen om maakt? Het eerste wat je doet als je een probleem signaleert, is je taalmaatje te herinneren aan het spreekuur op het kantoor van VWMN op de Nijverheidsweg te Mijdrecht. Elke dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er spreekuur. De maatschappelijk begeleiders die hier zitten, kunnen helpen met allerlei vraagstukken.
Als je je zorgen maakt over een probleem waarmee je maatje komt, kan je ook direct contact opnemen per email met de desbetreffende maatschappelijk begeleider van je maatje. Op het koppelingsformulier die je hebt gekregen van de taalcoachcoordinator ten tijde van de koppeling, staat de naam en het emailadres van de maatschappelijk begeleider. Mocht je hem/haar niet kunnen bereiken, kun je nog contact opnemen met de taalcoachcoordinator. Mocht dat ook niet lukken, kun je een mail sturen naar het volgende emailadres: derondevenen@vluchtelingenwerk.nl.
Zeker in moeilijke gevallen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van psychische hulp of traumaverwerking is het zeer belangrijk dat deze stappen goed en in communicatie met de maatschappelijke begeleider van Vluchtelingenwerk worden uitgevoerd.
Heb je vragen, opmerkingen, tips of hulp nodig? Schroom dan niet om contact op te nemen met de taalcoachcoordinator!
Heeft je taalmaatje vragen, opmerkingen, tips of hulp nodig? Verwijs hem naar Vluchtelingenwerk en neem contact op met de maatschappelijk begeleider van je taalmaatje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat een bericht achter - hoe werkt dit voor jou?