Pagina's

De beste gratis taal apps

Veel taalmaatjes hebben een smart telefoon. Apps zijn een heel handig hulpmiddel om de taal te leren!
Er is van alles beschikbaar en voortdurend komen er ook nieuwe apps bij. Kun jij een app aanbevelen en staat die niet in het lijstje? Zet hem er dan bij in de opmerkingen voor andere taalcoaches!

#1 DuoLingo
Een top app om een basis van een taal te leren vanwege de opzet, maar ook omdat het de enige app is die helemaal gratis is! Je leert woordjes, zinnen, moet zelf woorden en zinnen inspreken, moet luisteren naar een woord of zin en deze dan vertalen. Bij de woorden worden illustraties aangeboden. Steeds ga je een level verder, maar je kunt altijd terug om het geleerde weer te herhalen. Een grote kracht van de app is dat er heel veel herhaald wordt. Je kunt ook je eigen tempo bepalen: een nieuw level wordt aangeboden, maar je bepaalt zelf wanneer je eraan wilt beginnen.


Het enige nadeel is
dat je alles alleen vanuit Engels leert. Je moet dus wel over een basis Engels beschikken. Vanwege de vele plaatjes is dat meestal wel voldoende.
Hoe verder je gaat hoe meer grammatica erin verwerkt wordt. Dit wordt slechts heel summier uitgelegd. Het is dus soms nodig om een nadere verklaring online te zoeken. Er is intussen al zoveel mee gewerkt en geschreven dat dat eenvoudig te vinden is.

#2 Memrise
Dit is ook een veelgebruikte populaire taalapp om een taal te leren. Je reist als een soort spion naar een andere planeet en scoort punten voor goede antwoorden. Heb je voldoende punten op alle vlakken dan wordt de volgende level ontgrendeld. Het tempo ligt wat hoger dat bij DuoLingo en de opzet is wat rommeliger. Je moet ook oppassen dat je niet de betaalde opties wordt ingelokt. Er is gelukkig wel heel veel gratis te gebruiken.
Leuk is dat je populaire uitdrukkingen aangeboden krijgt. Ook hier worden zinnen, woorden, schrijf en luister opdrachten gegeven. Voordeel ook is dat je zo'n 20 talen kunt selecteren als je moedertaal - de uitleg wordt dan in je eigen taal gegeven.


#3 Simya
Deze app bevat een groot aantal zinnen, woorden en teksten die je kunt leren en die duidelijk worden uitgesproken door native speakers. Ze maken verder gebruik van flashcards en quizes. Leuk ook is de zoekfunctie: zo kun je in een gesprek ook snel een bepaalde zin of woord terugzoeken om te gebruiken. In de gratis versie worden 400 woorden en zinnen aangeboden. Voor meer moet je naar de betaalde versie. 400 woorden en zinnen is echter al een hele goede start. De app om Nederlands te leren is erg nieuw en kent nog geen reviews. Over de andere talen zijn gebruikers positief.

#4 Nederlands voor buitenlanders
Deze app is niet gratis. Het is speciaal opgezet voor NT2ers (Nederlands als 2e Taal) en daarom komt deze app toch in deze lijst.
Al ruim 35 jaar leren anderstaligen succesvol Nederlands met Nederlands voor buitenlanders. Deze app brengt cursisten in 42 lessen van niveau A0 naar A2. Enkele voordelen: Altijd en overal offline toegang tot de volledige cursus, 2200 Nederlandse woorden en woordvormen leren, aanklikbare vertalingen in 27 talen! en oefeningen met feedback op grammatica en uitleg.


Lees op de site van NT2.nl meer over deze app.

#5 6000 woorden - Leer Nederlands (iOS)
Omschrijving bij deze app: FunEasyLearn is een makkelijke en leuke manier om de Nederlandse taal te leren. Leer meer dan 6000 woorden met behulp van afbeeldingen, fonetisch transcripties en uitspraken die opgenomen zijn door sprekers in hun moedertaal, meer dan 15 thematische onderwerp en 140 subonderwerpen. De hele lijst is beschikbaar in 51 verschillende talen.

Talen leren met FunEasyLearn (Android)
De android versie lijkt weer iets anders te zijn dan de iOS versie. Dit is meer een app waar je spelenderwijs 34 talen kunt leren - waaronder Nederlands. Je kunt online en offline werken. Je vindt het alfabet letter, leesregels en uitzonderingen), een woordenboek (zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden enz ingedeeld in 26 onderwerpen en 157 subonderwerpen.) en 5000 zinnen ingedeeld in 20 onderwerpen en 120 subonderwerpen die elke situatie bevatten van het dagelijks leven en reissituaties.


#6 Babbel
Een taal app met een iets andere opzet. Je kunt in de app je favoriete gespreksthema selecteren en oefenen. Gemiddeld duurt een les 15 minuten. De taallessen zijn door professionele linguïsten gemaakt. Alleen de eerste les van elk niveau is gratis. Wil je meer leren dan moet je een betaalde abonnement nemen.

#7 Drops
Lessen duren 5 minuten. Wie meer dan 5 minuten per dag wil oefenen moet een betaalde abonnement kopen.
Elk woord is geïllustreerd waardoor je het woord makkelijker onthoudt. Echter, de illustraties zijn design - dat is mooi om te zien, maar na een tijdje is het soms lastig om te onthouden wat het ook alweer precies betekende.
Het wordt als spel aangeboden om het leren van woorden en zinnen zo leuk mogelijk te maken.
Gebruikers zijn heel positief over de app.

#8 Google Translate
Fantastisch hulpmiddel om toch te kunnen zeggen wat je wilt wanneer je de woorden niet kunt vinden. Er worden ontzettend veel talen ondersteund.
Nadeel is dat er soms ontzettend krom vertaald wordt. Het is dus wel noodzakelijk om te blijven controleren (door de vraag anders te formuleren, soms meerdere keren) of de ander wel echt begrijpt wat jij wilt overbrengen. Of dat jij begrijpt wat je taalmaatje wil overbrengen.
Zie ook TIP hieronder.

#9 Translator
Sommige gebruikers zweren bij deze app als accurater dan Google Translate. Blijft zaak om ook hier te blijven controleren of je elkaar goed begrijpt.

TIP:
Er bestaan beelden woordenboeken, maar deze zijn ontzettende duur in de aanschaf. Makkelijker is het om online op afbeelding te zoeken. Typ het woord in dat je wilt overbrengen (taalmaatjes kunnen dit in hun eigen taal intypen), klik op 'afbeelding' - je ziet nu een heleboel afbeeldingen en je taalmaatje kan aanwijzen wat zij/hij bedoelde. Uiteraard leent niet elk woord zich hiervoor, maar het kan een hele nuttig aanvulling zijn op Google Translate en Translator!



Ken je nog een andere handige app? Vertel het ons hieronder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een bericht achter - hoe werkt dit voor jou?