Pagina's

3 korte ervaringsverhalen taalmaatjes startend op A0, A1/A2, A2/B1

Taalmaatje: Vrouw van rond 40
Taalniveau: A1 - A2
Doel: uitbreiding van de woordenschat
Materialen: boek: duizend dingen over Nederland

Ervaring:
Ik bemerkte dat we regelmatig bij dezelfde gespreksonderwerpen kwamen als we gewoon in gesprek gingen. Je gebruikt dan steeds dezelfde woorden. Terwijl mijn maatje aangaf dat ze haar woordenschat wilde uitbreiden. Het boek
'Duizend dingen over Nederland' verteld over Nederland. Je kunt het gebruiken als gespreksstarter, om iemand zijn eigen ervaringen nav een bepaalde situatie, plek of bezienswaardigheid te laten vertellen.
Bijv. bij de kust. Je kunt dan samen vragen bespreken als: Ben je wel eens aan het strand geweest? Op welke momenten ga je naar het strand?
Het boek zit vol kijk platen met kleine stukjes tekst. De tekst was te moeilijk voor mijn taalmaatje, maar de platen geven genoeg stof om over te praten.



--------------------------------------------------------------------------------***-------------------------------------------------------------------------------------





Taalmaatje: verschillende leeftijden

Taalniveau: AO -
Doel: uitbreiding van de woordenschat

Materialen: van Dale beeldwoordenboek, Nederlands/ Arabisch. Het boek bestaat uit 13 thematische hoofdstukken (o.a. thuis, onderweg, eten en drinken, opleiding en beroep, noodgevallen, getallen en maten).  Het staat vol met woorden die je in het dagelijks leven tegenkomt. Dubbel register, inclusief fonetische uitspraak.

Ervaring:
Wanneer ik het boek laat zien dan wil men het meteen bestellen, zodat ze het zelf hebben. Ik gebruik het bijv. als je het hebt over familie, alle namen van familieleden staan erin met een plaatje met de verhouding tot elkaar.






















--------------------------------------------------------------------------------***-------------------------------------------------------------------------------------

Taalmaatje: Jongere begin 20
Taalniveau: A2/B1
Doel: Een gesprek in het Nederlands kunnen voeren; uitbreiding van de woordenschat
Materialen: de pickwick thee vragen; het spel 'Wie is het?'

Ervaring:
Ik heb pickwick thee vragen bewaard en op een kaartjes geplakt. Om eens een ander onderwerp van gesprek te hebben. Je leert elkaar beter kennen door deze vragen. Je kunt afwisselend elkaar vragen stellen. Door het doorvragen ontstaanmooie gesprekken.

Het spel 'Wie is het' kun je spelen zoals het is gemaakt.

Raden wie de ander apart heeft gezet. Het formuleren van de vraag , kost eerst even moeite, maar dan kun je het spel spelen. Op pinterest vind je ook andere onderwerpen die je in het spel kan toepassen, bv dieren, eten. Afhankelijk van het format van het spel dat je in bezit hebt kun je deze gewoon uitprinten of je moet het nog even aanpassen aan het format van je eigen spel. Je hoeft in ieder geval niet op zoek naar alle plaatjes.
Zo kun je op een speelse manier de taal oefenen. Ook geven de plaatjes vaak aanleiding tot een nieuw gesprek - bijv. over eten. Wat wij bijv. heel bekend vinden komt in hun land misschien helemaal niet voor. Denk maar eens hoe wij ons voelen als wij op de markt lopen en een kraam zien met allemaal - voor ons - onbekende fruit en groente. Je kunt praten over het bereiden van, de smaak, wat je er zoal mee kunt maken. Maar ook ter vergroting van de woordenschat is het heel nuttig.

Juf Sanne heeft op haar site voor haar klas een aantal kant en klare alternatieven gemaakt die je zo kunt printen. Ze geeft ook het idee om bijv. thematische stickers in tweevoud te kopen - daarmee kun je ook een eigen alternatieve inhoud maken.

Voor wie geen eigen 'Wie is het' spel heeft, je kunt deze ook simpel zelf maken op een stukje dun karton - zoals hier rechts afgebeeld. Plak dan bijv. de plaatjes van Juf Sanne op beide sets, lamineren en klaar. Koop bij de Action goedkoop een aantal whiteboard stiften - daarmee kun je op het plastic schrijven (dus aangeven wie je gekozen hebt, en afstrepen wie de ander niet gekozen heeft adhv je vragen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat een bericht achter - hoe werkt dit voor jou?